София – Самолетни билети

www.BiletiSofia.com

Горещото лято променя нагласите за почивка

ПочивкаНеобичайно горещото лято накара туристите да преосмислят ваканционните си планове и да насочат предпочитанията си към по-близки дестинации. Това от своя страна рефлектира върху авиокомпаниите, които отчитат спад в продажбата на самолетни билети и приходите си. Една от най-предпочитаните нискотарифни авиокомпании, Ryanair, която отбеляза високи финансови постижения и увеличаване на броя на пътниците си за 2012 г., също регистрира спад в приходите си за първото тримесечие на 2013 г. в размер на 21%. Изпълнителният директор на Ryanair, Майкъл О`Лиъри, отчита, че наред с множеството други фактори като високите цени на горивата, ранният Великден и т.н., високите температури, обхванали Северна Европа също оказват своето влияние за понижаването на приходите на превозвача спрямо същия период миналата година.

Все повече британци предпочитат собствените курорти пред почивка в чужбина

Проучвания на нагласите на британците къде предпочитат да прекарат своята лятна ваканция показват, че тази година по-голямата част от тях са по-склонни да се насочат към британските курорти, отколкото към пътуване в чужбина.

Събитията в Тунис и Египет, предпочитани дестинации от британските граждани, нестабилната политическа обстановка и масовите безредици, също водят до отлив на туристи и анулиране на самолетни резервации и полети на авиокомпаниите. За сметка на това британските курорти Бърнемут, Кардиф, Брайтън, Саутхемптън и Блекпул отбелязват рекордно повишаване на броя на почиващите в тях. Хотелските резервации в Бърнемут се увеличават със 119%, а в Ийстбърн със 100%. Останалите курорти – Девън, Торки, Блекпул и др. също отчитат почти стопроцентово увеличение на резервациите, съпоставено със същия период миналата година. Предпочитанията за лятна ваканция в родните курорти вместо пътуване в чужбина води до увеличаване на приходите на местните хотели, но до спад в печалбите на авиокомпаниите.

Натрупването на множество неблагоприятни фактори като горещото време, продължаващата икономическа рецесия и несигурността за доходите, сътресенията в политическите системи на предпочитани туристически дестинации, високите цени на горивата неизбежно се отразява върху авиокомпаниите и продажбата на самолетни билети. Въпросът е дали тенденции ще се запазят и за в бъдеще.

, , , , , , ,

Comments are currently closed.