София – Самолетни билети

www.BiletiSofia.com

Копривщенски истории

Скътан сред майчинската прегръдка на Стара Планина, е един град, чието име кънти още от ранна детска възраст в главата на всеки българин – Копривщица. Този център на освободителната дейност е прекрасно място за туризъм и отмора сред лятната прохлада, далеч от нажежените покриви на големите градове.

Bulgaria Air

Има няколко легенди за създаването на града. Според някои, една млада жена харесала мястото за стадата си и измолила ферман от султана, според който мястото й принадлежало, и никой турчин не можел да минава с подкован кон през него. Според друга, Копривщица възникнала на кръстопътя между Пирдоп, Клисура, Стрелча и Панагюрище, когато тук се заселило семейството на земевладелец.

От тези магически времена са останали няколко чешми. Но това, което привлича туристите и родолюбците тук, е богатата революционна история. Тук, на моста „Първа пушка” е било обявено началото на кървавото Априлско въстание. Къщите на Любен Каравелов, Тодор Каблешков и Георги Бенковски са превърнати в музеи-паметници на тяхното геройско дело. Тленните останки на загиналите във Въстанието копривщенци се съхраняват в паметника „Априлци”.

В Копривщица ще видите и родната къща на поета Димчо Дебелянов. След като посетите този храм на спокойствието и размишлението, ще оцените истински поезията му, и любовта му към домашното огнище.

Копривщица се намира на 110 километра от София (дотам се възползвайте от офертите на Bulgaria Air). Многото малки семейни хотели и къщи за гости ще ви предложат старопланинско гостоприемство и топлота. Тук няма да се чувствате турист, а истински гост, и на тръгване ще отнесете със себе си спокойствието и уравновесеността на това планинско убежище.

Bulgaria Air

, , , ,

Comments are currently closed.