София – Самолетни билети

www.BiletiSofia.com

Протести в Индия

ИндияПо-рано през юли Върховният съд на Индия реши да забрани посещенията на туристи в тигрови резервати, тъй като това застрашавало сериозно безопасността на изчезващия вид. Срещу постановлението се издигнаха редица организации, като най-силна е опозицията на Сдружението за отговорен туризъм. Те считат, че по този начин няма да се подобрят условията, в които живеят тигрите, а даже напротив – има шанс тяхната популация, която към момента наброява едва 3200 екземпляра, да намалее още повече.

Това ще се дължи главно на факта, че в резерватите, които са отворени за посещения от туристи, се полагат неимоверни усилия те да са в добро състояние, тъй като това носи печалба на хората, притежаващи хотели и места за отдих в техните рамки. Освен това, има сериозна вероятност продажбата на самолетни билети до Индия да спаднат, тъй като хората вече ще имат по-малко поводи да пътуват натам.

Колкото и комерсиално и материалистично да звучи, тигрите в отворените за посещения резервати са в по-добро състояние от събратята им в другия вид, които са измършавели и стават постоянна жертва на бракониери и такива, които гонят лесна печалба. В местата, които не разполагат с акомодация за туристи, няма охрана и това позволява на редица престъпници лесно да навлизат на тяхна територия и да намалят броя на и без това изчезващия вид.

Тигровата кожа е изключително скъпа на черния пазар, като колкото по-малко бройки остават от животните, толкова повече се вдига нейната цена. Голяма част от бракониерите пренебрегват заплахата за собствения си живот и сигурност, защото бъдат ли те уловени, глобите са жестоки, и влизат да ловуват изчезващия вид.

Мнозина предполагат, че решението на Върховния индийски съд е само временно и е в резултат на натиск от различни природозащитни организации върху държавата. Защото тя също ще загуби приходи след приемането на решението, тъй като туристите плащат вход на територията на резервата, а собствениците на хотели и ресторанти там плащат сериозни данъци на страната.

Все още не се знае, дали съдът няма да преразгледа своето решение.

, , , , , , , , , , , ,

Comments are currently closed.